Lagerarbetarnas Blog

juni 13, 2009

Stöduttalande från Ung Vänster Göteborg & Bohuslän

Filed under: Stöduttalande till lagerarbetarna på Lagena — lagerarbetare @ 10:43 f m

Allt stöd till lagerarbetarna på Lagena
Systembolagets dotterbolag Lagena AB, som lagrar och distribuerar varor åt Systembolaget, försöker ersätta sin fastanställda personal med inhyrda arbetare från bemanningsföretag. Innan jul fanns 136 anställda på lagret, 34 har redan fått gå. Nu har företaget varslat ytterliggare 33 personer om uppsägning. Detta trots att Systembolagets försäljning går spikrakt uppåt.
 
Det är uppenbart att varslen inte handlar om arbetsbrist utan om ett försök att byta ut fast personal mot bemanningsanställda och samtidigt tvinga igenom försämringar av löne- och anställningsvillkor. Ledningen för företaget har gått ut med att delar av den varslade personalen kan räddas om de anställda självmant försämrar sina arbetsvillkor. Detta är inget annat än utpressning och är fullständigt oacceptabelt. Vi i Ung Vänster anser att det är extra allvarligt när ett statligt företag som Systembolaget använder sig av de här metoderna. De företag som vi äger gemensamt ska föregå med gott exempel och säkerställa så bra arbetsvillkor som möjligt för sina anställda i alla led, och även ställa höga krav på företag de samarbetar med.
 
Under den ekonomiska krisen passar många företag på att lägga extra stora varsel för att kunna ersätta fastanställd personal med inhyrd bemanning. Enligt en undersökning av bemanningsföretaget Proffice så har mer än var tredje chef passat på att sparka fler än nödvändigt. Som bemanningsanställd vet du att om du stannar hemma från jobbet när du blivit sjuk så är chansen stor att du aldrig får komma tillbaka igen. Samma sak gäller den dag då du inte klarar av att hålla tempot chefen vill att du ska arbeta i, vilket gör att inhyrd bemanning är ett utmärkt verktyg för att ständigt pressa upp arbetstempot. Att som inhyrd våga ställa krav på bättre arbetsvillkor är otänkbart för de allra flesta, den som vågar säga emot chefen byts omedelbart ut. Arbetsköparna vill helt enkelt ha anställda som de kan behandla hur som helst.
 
Vi ser varje dag hur olika sorters osäkra anställningar används för att försämra våra arbetsvillkor och för att ställa arbetare mot arbetare. Arbetarna på Lagena visar att man kan kämpa emot och ta strid för trygga anställningar – Ung Vänster Göteborg och Boshuslän vill uttrycka vår fulla solidaritet – er kamp är också vår!
 
Ung Vänster Göteborg & Bohuslän kräver:
Att Lagena drar tillbaks varslen.
Att uthyrningen av arbetskraft stoppas.
Att monopolet på förmedling av arbeten och arbetskraft återförs till AMS.

2 kommentarer »

  1. Bra skrivet angående inhyrd personal från bemanningsföretag! Fortsätt kämpa för att upprätthålla bra arbetsvillkor för dom fast anställda. Stora fasta kostnader, som fast personal utgör, är riskabelt för företag om vinden en dag skulle vända och företaget inte längre tjänar multum på sin hårt slitande personal. Så länge varje knegare drar in mångdubbla lönebelopp duger han bra, men när intäkterna inte längre täcker chefernas feta utgifter (även utanför företaget) så kan han lika gärna falla platt likt en dominobricka i girighetens spel.

    Kommentar av Ronnie — juni 14, 2009 @ 6:43 e m | Svara

  2. Låter väl som att ledningen vill bryta ett avtal i förtid (anställningsavtalet). Och då måste man som alltid betala extra för detta. Gäller telefoner, skrivare, medarbetare, etc. Om de vill jobba med fler medarbetare från bemanningsföretag får man väl helt enkelt erbjuda 6-18 månadslöner för att lösa avtalet man har till sin befintliga personal.

    Kommentar av Anders Wennerström — juni 15, 2009 @ 5:35 e m | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: