Lagerarbetarnas Blog

juni 16, 2009

Stöduttalande från Vänsterpartiet i Malmö

Filed under: Stöduttalande till lagerarbetarna på Lagena — lagerarbetare @ 7:53 e m

Allt stöd till de strejkande på Lagena

Vild strejk har utbrutit på företaget Lagena i Jordbro. Från vänsterpartiet Malmö vill vi lämna vårt stöd till de strejkande.

Bakgrund till konflikten är att det statliga dotterbolaget till systembolaget Lagena vill byta ut fast anställd personal mot personal från ett bemanningsföretag. Redan i januari fick 34 av 136 anställda gå hem.

Trots att man har kommit överens med den lokala fackklubben om att koppla in en löntagarkonsulent för att se över vilken bemanning företaget behöver väljer man från bolagets sida att trappa upp konflikten genom att lägga ytterligare ett varsel på 33 stycken fastanställda. Till saken hör också att rapporten blir klar nästa vecka.

Samtidigt har man från bolagets sida sagt att man kan tänka sig att låta bli att säga upp fler om de anställda går med på att försämra sina villkor. Inget annat än ren utpressning alltså, ta jobb på bemanningsföretaget eller jobba kvar med sämre avtal. Det handlar alltså inte om arbetsbrist utan om att förtaget vill ha en mer foglig och lättsparkad personal där man själv skall slippa ta ansvar.

Hela tanken med bemanningsföretag är att köpa sig fri från LAS och att människor skall stå med mössan i handen varje dag och tigga om arbete. Om utvecklingen med bemanningsföretagen fortsätter leder detta tillbaks till början av förra seklet där man inte visste om hade ett arbete från den ena dagen till den andra, där arbetsgivaren hade oinskränkt makt att bestämma över arbetskraften. I spåren av finanskrisen ser vi nu att allt fler företagen passar på att säga upp fler människor än vad som är nödvändigt för att istället ta in personal från bemanningsföretag. Detta måste få ett slut.

Anställda i bemanningsföretag har ofta sämre arbetsvillkor och otryggare anställningar än andra. Otrygga arbetsplatser är tysta arbetsplatser, där personalens engagemang inte tas tillvara. Vänsterpartiet Malmö anser att arbetsgivare inte skall kunna köpa sig fria från reglerna på arbetsmarknaden. Därför har vänsterpartiet Malmö drivit att man inte skall anlita bemanningsföretag i kommunen.

Att ni på Lagena visar vägen och tar kamp för era rättigheter är ett gott exempel då er kamp inte bara är er angelägenhet utan i dess förlängning en nödvändig kamp för hela arbetskollektivet.

Vänsterpartiet Malmö kräver att

Varslen dras tillbaks

Regeringen återinför monopolet för förmedling av arbetskraft

Uthyrning av arbetskraft stoppas

Man stärker anställningsskyddet

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: