Lagerarbetarnas Blog

juli 1, 2009

Stöduttalande från Luleå LS av SAC Syndikalisterna

Filed under: Stöduttalande till lagerarbetarna på Lagena — lagerarbetare @ 8:46 e m

Stöduttalande för Lagena-arbetarna

 

Lagena i Jordbro är ett helägt dotterbolag till Systembolaget. Företaget har hand om transporter av alkohol, främst till Systembolagets butiker men också till restauranger och grossister. I september förra året sade Lagena upp 45 anställda. Men det räcker inte anser företagsledningen. Nu protesterar arbetarna sedan företaget varslat att man vill säga upp 33 anställda.

Luleå LS av SAC Syndikalisterna stöder helhjärtat Lagena-arbetarnas protest mot den cyniska vinstmaximering som sker på deras bekostnad. Vi köper inte Lagenaledningens argument om att det handlar om att varslen är nödvändiga för att skydda företaget inför nya hårda tider. Vi vet att Systembolagets försäljning under första kvartalet i år ökade med nästan 10 % i jämförelse med förra året. Vi vet att ca 50 Systembolag byggdes om till självbetjäning under 2008, vilket ökar försäljningen och samtidigt minskar bemanningsbehovet. Vi vet, eftersom vi läst det i Systembolagets egen tidning /B/ouquet//, att Systembolaget aldrig tidigare haft så höga försäljningssiffror som under 2008. Vi vet att det finns en nationalekonomisk trend att konsumtion av alkohol ökar i kristider. Allt detta pekar precis tvärtemot det Lagenas ledning påstår – att man behöver en mer flexibel bemanning för att möta nya hårda tider. Lagenas vinst kommer tvärtom med största sannolikhet att öka tillsammans med Systembolagets. Varslen som läggs på Lagena handlar om en cynisk och oacceptabel vinstmaximering på arbetarnas bekostnad.

Lagerarbetarna och chaufförerna på Systembolagsägda Lagena är en del av samma produktionskedja som våra medlemmar, som säljer Lagenas varor i kassorna på Systembolagsbutikerna. Vi vill inte stödja Lagenas ledning, som med syfte att vinstmaximera, varslar arbetare i kristider. Vi ställer oss bakom Lagena-arbetarnas protest och deras krav. Lagenas ledning måste dra tillbaka sina varsel.

Upp till kamp kamrater på Lagena!

Luleå LS av SAC Syndikalisterna

*Medlemsmöte 2009-06-16*

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: