Lagerarbetarnas Blog

juli 1, 2009

Stöduttalande från Vänsterpartiet Skåne och Ung Vänster Skåne

Filed under: Stöduttalande till lagerarbetarna på Lagena — lagerarbetare @ 8:26 e m

Vänsterpartiet Skåne och Ung Vänster Skåne uttalar sitt stöd åt arbetarna på Lagena

Systembolagets dotterbolag Lagena AB, som lagrar och distribuerar varor åt Systembolaget, försöker ersätta sin fastanställda personal med inhyrda arbetare från bemanningsföretag. 49 anställda av 150 har redan fått gå och företaget har varslat ytterliggare 33 personer om uppsägning. Detta är alltså en dryg halvering av personalstyrkan trots att Systembolagets försäljning går bra, alltså handlar det inte om arbetsbrist utan om vinstmaximering och försämring av löne- och anställningsvillkor. Man vill byta ut fast personal mot bemanningsanställda och använder den ekonomiska krisen som argument trots att Systembolagets vinster ökar.

I dagens ekonomiska läge har det flera gånger visat sig att många företag har dragit för stora växlar på krisen och sagt upp fler än nödvändigt för att kunna ersätta fast personal med inhyrd. Man har också lagt ansvaret på arbetarna på Lagena genom att säga att de genom att gå med på lönesänkningar kan behålla en del av den varslade personalstyrkan. Allt för att kunna ha makten över arbetarna och pressa ner lönenivåerna samtidigt som företagens vinster ökar.

Vänsterpartiet Skåne anser att det är ett förkastligt tillvägagångssätt av företag att behandla sina anställda på detta vis, i synnerhet då Systembolaget AB är ett statligt företag och därmed bör föregå med gott exempel som arbetsgivare. Systembolaget AB:s förfarande strider mot den svenska arbetsmarknadsmodellen, som t.o.m. den borgerliga regeringen säger sig värna, samt mot lagen om anställningsskydd.

Detta anser vi är oacceptabelt ur arbetsrättslig synpunkt och vi kräver att Systembolaget AB tar sitt ansvar som arbetsgivare. Med detta vill vi också uttala vårt fulla stöd åt de anställda på Lagena. 

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: