Lagerarbetarnas Blog

december 7, 2009

Handels avd 20: Reglera bemanningsbranschen!

Filed under: Handels policy och avtalskrav — lagerarbetare @ 6:47 e m

Reglera bemanningsbranschen!

Uttalande antaget vid Handelsanställdas förbund avdelning 20:s
representantskapsmöte den 25 november 2009:

Allt fler företag i de flesta branscher använder sig av bemanningsföretag. I dess spår urholkas trygghet och rättvisa på arbetsplatserna.

Bemanningsföretag anlitas numera inte bara för att avlasta vid sjukdom eller arbetstoppar. I allt större omfattning väljer företag att säga upp egen personal och istället anlita bemanningsföretag i sin ordinarie verksamhet.

Hot om att ta in bemanningsföretag förekommer också som påtryckningsmedel för att få facket att acceptera undantag från turordningslistan och/eller som en utpressning för lönedumpning.

Inom Handels områden har detta pågått under många år framför allt på lagerarbetsplatserna. Nu sprider det sig också till butiker.

Det finns bemanningsföretag som sköter sig och som följer bemanningsavtalen. Men många företags enda mål med att anlita bemanningsföretag är att de vill sänka sina kostnader och komma ifrån arbetsgivaransvaret. Enda sättet för arbetsgivarna att tjäna pengar på att konstant ha inhyrd personal är genom att uppge en lägre genomsnitts lön än den som finns på arbetsplatsen. Konsekvensen blir att bemanningsföretagen betalar ut felaktiga löner. Det innebär i sin tur att lönerna dumpas och att konkurrensen blir snedvriden.

Att frågan är angelägen och berör många, visar också det faktum att LO och förbunden i samordningen inför avtalsrörelsen har med krav på att det fackliga inflytande ska stärkas vid anlitandet av bemanningsföretag och att ett stopp för arbetsgivarnas möjligheter att sätta Lagen om anställningsskydd ur spel genom att använda sig av bemanningsföretag så länge företrädesrätt vid återanställning gäller.

Handelsanställdas förbund avdelning 20 kräver:

Att en begränsning införs som innebär att max 10 procent av personalstyrkan får bestå av inhyrd personal

Att det inte ska vara tillåtet att säga upp egen personal för att i stället anlita inhyrning så länge företrädesrätt till återanställning gäller

Att den fackliga organisationens inflytande måste öka när bemanningsföretag anlitas

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: