Lagerarbetarnas Blog

december 11, 2010

Rättvis vinhandel 2011

Filed under: Solidaritet — lagerarbetare @ 11:47 f m

Systembolaget måste sätta press på Sydafrika
2010-05-12

Efter det demokratiska valet 1994 i Sydafrika började svenskar med glädje köpa sydafrikanska viner. Men Sydafrika kämpar fortfarande med effekterna av det förflutna och apartheid. Villkoren för dem som producerar de sydafrikanska vinerna har försämrats under senare år, skriver Gabi Björsson, Wendy Pekeur.

Lantarbetare lever fortfarande i fattigdom. Minimilönen på 1 231 kronor räcker inte till mat, skolavgifter, el och annat. Vissa arbetare får fortfarande lönen i alkohol.

Två tredjedelar av arbetskraften är kvinnor. De får ofta bara säsongsarbete och trots lika arbete får de lägre lön än männen. Bostaden tillhandahålls vanligen av vingården i den fast anställde mannens namn. Det innebär begränsade möjligheter för representanter för facket, journalister, släkt och vänner att besöka dem.

Förlorar mannen arbetet eller avlider blir hela familjen bostadslös. Kvinnor som utsätts för våld i hemmet riskerar att bli både arbetslösa och bostadslösa om de beslutar sig för att lämna en man som slår.

Dialog inte bojkott

Viner som tas fram under de här förhållandena säljs till höga priser i bland annat Sverige. Men i dag krävs inte en bojkott utan en dialog om förbättrade arbetsvillkor. Sedan 2004 organiserar fackföreningen Sikhula Sonke lantarbetare, främst kvinnor, i Västra kapprovinsen. Trots ett visst motstånd mot fackföreningar, välkomnar gårdsägare i dag många gånger en förhandlingspartner.

På vingårdarna var kollektivavtal tidigare okänt. Men Sikhula Sonke ändrar på situationen. Ända från starten har man förhandlat om bland annat löneförhöjningar, skyddskläder, toaletter på arbetsplatsen, betald föräldraledighet och sjuktransporter. Arbetet går framåt, men långsamt. Många av de frågor Sikhula Sonke kämpar för är redan lagstadgade, men problemet är att lagen inte efterlevs. För att påskynda arbetet för värdiga arbetsvillkor för lantarbetare behövs starka påtryckningar. En aktör som Systembolaget är inte obetydlig i detta sammanhang.

Etisk uppförandekod

Systembolaget har tidigare inte haft en etisk uppförandekod med krav på både producenter och leverantörer men nu utarbetas en sådan tillsammans med de övriga monopolen i Norden. Sikhula Sonke och Afrikagrupperna välkomnar detta men kräver att de fackförbund som organiserar arbetarna på vingårdarna får delta i arbetet.

Vi vill få garantier att koden inbegriper en lön att leva på, inte bara minimilönen som inte går att leva på, att koden betonar fackets rätt att verka på vingårdarna samt att Sikhula Sonke, och liknande organisationer i andra länder, ska vara delaktiga i arbetet med att informera arbetare om deras rättigheter, övervaka hur koden efterlevs och informera Systembolaget om överträdelser.

Arbetarna vet att de producerar viner i världsklass och vill att svenskarna ska fortsätta köpa dem.

Systembolaget bör utnyttja tillfället att ta fram en kraftfull uppförandekod som sätter press på vingårdarna med krav på en värdig tillvaro för arbetarna.

Ett par kronor till på prislappen är inget högt pris att betala för svenska konsumenter som vill slippa bismak av bittra druvor.

Gabi Björsson, kanslichef Afrikagrupperna

Wendy Pekeur, generalsekreterare Sikhula Sonke

Rättvis vinhandel 2011

Handelsklubben på Lagena Distribution AB beslutade på medlemsmötet 2010-12-01 att delta i kampanjen och att bidra med 3 000 kr.

Läs mer om kampanjen här: >>> (Afrikagrupperna) och här: >>> (Latinamerikagrupperna)

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: