Lagerarbetarnas Blog

februari 3, 2012

”Bemanningsrapporten” fokuserar bara på företagens problem

Filed under: Handels policy och avtalskrav,Kampen mot bemanningsföretag — lagerarbetare @ 8:53 f m

De centrala parterna Handels och Svensk Handel har presenterat en gemensam rapport om arbetstider och bemanningsföretag. Rapporten finns utlaggd på respektive organisations hemsid:

Handels >>>

Svensk Handel >>>

Rapporten är resultat av en arbetsgrupp som tillsattes i avtalsrörelsen 2010, då man misslyckades med att reglera bemanningsfrågan på det sätt som medlemmar och förtroendevald önskade. I det centrala förhandlingarna mellan Handels och Svensk Handel är det sällan man löser några frågor, istället begravs de jobbigaste frågorna i arbetsgrupper; affärstidsfrågan, heltidsfrågan, bemanningsfrågan, arbetstiderna o s v. Man slipper ta strid, samtidigt som det ser ut som man gör något. Det är ett gångbart trick några gånger. Men till slut hamnar man vid den punkten att man faktiskt måste göra något. Denna avtalsrörelse är den punkten.

Rapporten har inte mycket nytt faktamässigt att komma med. Däremot framhålls vissa värderingar i rapporten som är lite ”sensationella”. T ex framhålls att bemanningsföretag inte någonstans försämrat relationen mellan företag och fack, utan tvärt om förbättrar relationen i o m att bemanning leder till ökad dialog mellan fack och företag.

Jo, en skottskada leder ju också till en radikalt närmare relation mellan den skadade och förrövaren.

Svensk Handels går så långt att man i deras Youtube-presentation av rapporten hävdar att det är det anställda som kräver av företagen att de ska hyra in personal.

Företagens problem ältas på sida efter sida. Det man saknar är ju en redovisning över medlemmarnas och de förtroendevaldas problem. Företagens problem kartläggs noggrant med enkäter och statistik. Företagens problem blir m a o väl ”vetenskapligt” belagda.  Men i rapporten har varken medlemmar eller förtroendevalda fått svara på någon enkät, eller fått sina uppfattningar redovisa som grupp.

Rapporten hävdar att ”majoriteten av de berörda företagen uppger att de lokala parterna varit överens om anlitandet av bemanningsföretag”. Det är företagens bild. Vad är klubbarnas bild?

Stockholms lagersektion genomförde 2010 en enkätundersökning där inte så fall av ”överenskommelse” om att anlita bemanningsföretag föregåtts av hot av olika slag; ”Om vi inte är överens om bemanning så kommer vi….. uppsägningar/flytta runt sommarsemestrarna/ändra arbetstiderna o s v. Så det är fel att ge sken av att det handlar om någon genuin överenskommelse.

I brist på stöd uppifrån får många klubbar i dag navigera efter det ”minst onda” alternativet.

För vår del behöver vi inte rapporten. Arbetsgivarens argument är kända. Handels medlemmar och förtroendevalda har sagt sitt på kongressen 2011 och avtalskonferenserna.

1 kommentar »

  1. Arena Personal, Adecco, Uniflex utannonserar samma tjänster hela tiden. När annonseringstiden går ut så läggs samma tjänst ut igen. Det är ju rent bluff och båg, då lurar man ju människor rakt av. Människor lägger ner tid på att söka jobb, som helt enkelt inte ens finns. Jag har varit på flera bluffar intervjuer och vid slutet av intervjun så är det tal om jobbcoaching. Arbetsförmedlingen betalar jobbcoachingen. Det tragiska är at arbetsförmedlingen vet om det men ändå inte bryr sig för anställda där får ju sina löner. Istället för att lägga ner skattebetalarnas pengar på vettigare saker så slösas de bort på bemanningsföretagen, som egentligen skall ge jobb/rekrytera och inte jobbcoacha. Det är mer arbetsförmedlingens jobb att ge coaching, för dem som är i behov. Min handläggare på arbetsförmedlingen tvingade mig till jobbcoaching på bemanningsföretag och när jag tog upp saken hotade hon mig med att jag inte fick vara inskriven längre. Helt i onödan har skattebetalarnas pengar slösats bort. Jag var knappast behov av en jobbcoach och vi gjorde ingenting. Arbetsförmedlingen verkar ha ett sammarbete med Adecco, Arena Personal, Uniflex och säkert andra bemanningsföretagen, för de vet väldigt väl att de sätter ut tjänster som verkligen är helt fiktiva. Jag har pratat med många angående detta och det var ingen nyhet och ändå fortsätter lurendrejerier.

    Kommentar av Ann — november 15, 2012 @ 8:50 f m | Svara


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: